Beli Secara Online : Perlu ke Tidak?



Sekarang ni dah jadi trending semua pun orang dok beli barang online. Tapi bagi Aten susah nak percaya dengan beli barangan online ni. 

Yelaaaa, dah pernah kena tipu hampir hilang RM600 dari Go Shop memang tobat ler nak beli barang secara online ni. Tak percaya? Meh baca pengalaman Aten ni. Klik SINI dan SINI . 

Well, memang ada pros and cons bila beli online ni. Pros nye, jimat minyak kereta motor, jimat masa, jimat tenaga apa semua. Sesuai untuk mereka-mereka yang sibuk bekerja mencarik sesuap nasi. 

Tapi cons nye lebih banyakkk. Bayar via atm takley masukkan RM5 , minimum RM10. Contohnya harga barang tu RM43. Kita kena bank in dalam ATM tu lah kann. Tapi bila barang sampai, baki takdeeeeee. Fuhh! Menyirappp. Beli online ni pun taktau elok ke tak barangnya. Tengok dalam gambar macam lawa gilerrr tapi bila sampai kt rumah. Mampu hmmmm je lahh. Benda dah bayar. Tu belum lagi bila dah bayar ape semua tapi barang tak dapat-dapat sampai sekarang. Lagi hebakkk. Malas je nak ungkit kisah lama. Huh. Bila dah beli terdapat barang lain la, size lain lah. Kan dah leceh nak kena pulangkan ape balik. Haishhh. Aten dan beli online ni memang takde chemistry lah. Hahahah

Tapi kalau setakat nak booking tiket wayang online Aten percayalah. Setakat ni tak pernah kena tipu lagi. Hehehehe. Topup kt Maybank2u pun still buat. Tu yang Aten cakap ada pros and cons belian secara online ni. Aten kalau boleh nak elakkan dari beli online. Nanti hati kita yang sakit kalau barang yang kita harapkan tak menepati cita rasa kita kan kan kan. Hehehe

Ni pun Aten ada voucher Zalora RM100 utk digunakan. Heeee. Nak try membeli pulak dengan Zalora tgk cemana. Nanti Aten cerita pengalaman Aten dengan Zalora pulak ye. Hehehe

4 comments.. read them below or add one

Syazana Jamaludin Syazana Jamaludin 07 April, 2015
Assalamualaikum Aten :)

Syaza baru ni dapat mesin jahit rosak. Hihi.
Walaupun beli dengan orang kita kenal. Tapi nasib Syaza dpt yg part tak elok pula.

Kadang² beli online ada yang murah.
Kadang² boleh dapat lagi murah kat kedai. :)

Ada sesetengah seller yang COD. Tu ok juga.
Cikk Mimin Cikk Mimin 07 April, 2015
ada senang ada susahnya.. huhu. kena hadap risiko GST lagi. muahahaha
YieN YieN 07 April, 2015
setakat arini kite dok shopping on9 x pernah lagi kene tipu..
mintak2 xderlah..
tp brg selalu dpt x puas hati tu adelah, hehehe~
Diana Rashid Diana Rashid 07 April, 2015
Sebab tu akak kalau nak beli online ni akak pilih seller yang akak kenal lama..macam kawan2 blogger ke...Zalora ok jugak..banyak kali beli kat zalora memang puas hati.tapi ada yang kata kalau kat zalora jangan beli baju je..hehehhe