Mandi dan Senam Serentak!


Senaman walaupun sikit adalah lebih baik daripada takde langsung. Kalau alasannya kita takde masa nak bersenam, mehhh bersenam ketika mandi! Rise and shine, kesayangan!

Aktiviti regangan merupakan salah satu cara paling efektif untuk mengekalkan bentuk tubuh. Waktu mandilah merupakan waktu paling ideal untuk melakukan aktiviti ringan regangan khas buat kita yang ‘tak sempat’ untuk melakukannya.

Siraman air pada badan juga mampu menghasilkan rasa lega kepada otot yang penat. Namun perlu diingat, kawasan licin di dalam bilik air juga mampu mengundang bahaya. Jadi, berhati-hati so tak akan berlaku kejadian yang tidak diingini.

Squats

Lakukan sguat ketika mencuci rambut ataupun ketika mencuci anggota badan. Pastikan berdiri dengan kaki yang terbuka lebih besar daripada punggung ataupun cara berkuda, kemudian, bengkokkan lutut dan lakukan squat secara perlahan.

Untuk membantu melegakan otot belakang badan yang kepenatan selepas seharian melakukan aktiviti yang pelbagai, gunakan cara yang sama, tetapi  kali ini rehatkan tangan ke hadapan sehingga mencecah lantai dan rasakan terapi air yang jatuh ke badan. Percayalah, ia sungguh melegakan. Lakukan selama 30 saat.

Kickbacks & Calf Raises

Senaman kickbacks boleh dilakukan dengan cara bersandar pada dinding, dan bengkokkan sebelah kaki ke belakang sambil berdiri dengan menaikkan tumit kaki. Tahan selama 20 saat untuk permulaan. Fokuskan kepada kesan regangan yang akan kita rasa pada bahagian belakang kita.

Ketika mencuci muka ataupun memberus gigi, naikkan hujung jari kaki dan turunkan semula ke posisi asal. Senaman ini dinamakan calf raises. Lakukan dua langkah mudah ini selama dua ke lima minit. Aktiviti ini akan membantu membentuk bahagian belakang tubuh dan melegakan tekanan.

Pusingan tangan

Pusingkan kedua belah tangan kehadapan sebanyak lima kali dan kebelakang juga sebanyak lima kali. Lakukan juga pusingan bahagian pinggang ke kiri juga ke kanan sebanyak lima ke enam kali. Kemudian rehatkan bahu dengan berdiri tegak merapatkan kedua belah kaki. Angkat kedua belah tangan dan hadapkan ke dinding. Beri sedikit tekanan pada tapak tangan sambil menolak badan kehadapan. Tahan posisi tersebut sehingga 30 saat atau lebih.

Side bend

Berdiri dengan kaki luas terbuka, naikkan kedua-dua belah tangan ke atas bahagian kepala. Kemudian, pusingkan badan ke kiri sambil menolak badan. Lakukan perkara yang sama pada arah yang berlainan.

Latih tubi pada dinding / Wall Push-ups

Latihan terakhir yang boleh kita lakukan adalah dengan cara menjarakkan badan kita sedepa dari dinding. Kemudian, tolak badan secara perlahan-lahan ke arah dinding dan naikkan tumit kaki kita.

menarik kann? jom cuba! :)

Post a Comment

0 Comments