Tips Elak Jerebu


Uhuk uhuk. Nahh tips utk elakkan jerebu yang datang.
  • Kurangkan aktiviti di luar rumah - tak perlu beriadah di taman-taman (udara pun tak bersih, nanti nak sihat jadi sakit pulak).
  • Sentiasa tutup pintu dan tingkap serapat yang boleh untuk kurangkan kemasukan udara kotor. Jika ada pendingin hawa yang ada ionizer tu, boleh la pasang. Siapa yang takde, cukup la sekadar tutup pintu dan tingkap rapat-rapat.
  • Jangan lakukan pembakaran terbuka - haa... ini saya pelik dengan sesetengah manusia. Dah jelas-jelas jerebu tebal, masih ada yang buat pembakaran terbuka seperti bakar sampah.
  • Minum air kosong / suam banyak-banyak (minimum 3 liter).
  • Pakai penutup muka (mask) - pastikan anda dan anak-anak memakai mask yang sesuai jika perlu berada di luar rumah. Nak pakai mask pulak, pastikan pakai yang betul punya. Ramai yang keliru dan pakai mask yang salah. Mask yang betul adalah jenis P100 dan N95, bukan surgical mask. 
  • Amalkan supplement yang kaya dgn antioksida dan vitamin serta mineral seperti minuman kesihatan untuk kekalkan kesihatan. Contoh yang best : Minuman kesihatan Epyhra .Supplement Ephyra dapat bantu mengekalkan kesihatan dalaman dengan cara melindungi , kaya dgn antioksida dan vitamin serta mineral seperti minuman kesihatan #Ephyra untuk kekalkan kesihatan kita. 

2 comments.. read them below or add one

sabree hussin sabree hussin 28 September, 2015
Mula-mula ingatkan jerebu dah habis dah, rupanya tak sangka ada gelombang kedua pulak yang datang