Kerja Part Time

Assalamualaikum!

Selamat pagi! Selamat hari rabu! :D

Harini nak kongi sket pasal kerja part time yg sesuai utk kita. aku amek ni dari lecturer aku dlu, Sir Shehdi.

meh baca mehh :)

Disini saya nak kongsikan beberapa kerja part time yg sesuai utk anda lakukan utk berdepan dgn peningkatan kos sara hidup.

1. Bina tandas awam. Jika anda ada tanah dan ia berada di lokasi strategik, anda boleh bina sebuah tandas. Kalau rajin buat sekali tempat mandi.

2. Jual air tepi jln. Kos rendah dan anda takkan rugi.

3. Menjahit. Dekat2 nak raya pasti anda tak menang tgn.

4. Buat kuih-muih, nasi lemak, bihun dll. Tumpangkan makanan2 tersebut di warung dan anda bagi sedikit komisen pada pemilik warung.

5. Tukang urut. Sesiapa yg tinggal di bandar bole cuba buat urut aroma bukannya urut sytle kampung kerana urut kampung biasanya diwarisi. Urut aroma boleh dipelajari. Ingat sbg org Islam anda tahu mana halal haram. Jika lelaki anda kena urut lelaki shj. Kalau anda urut zakar atas permintaan pelanggan utk buang sperma, anda dikira pelacur dan dpt duit haram. Nasihat saya jgn buat urut batin.

6. Tukang masak delivery. Kalau tinggal dekat dgn IPT anda boleh cuba masak dirumah kemudian hantar makanan kpd pelanggan. Percayalah memang laku sebab budak U mmg kuat mkn lebih2 lgi waktu mlm.

7. Jual minuman dan makanan yg dah dibungkus di dpn kilang. Saya sendri pnh nampak org jual air dan nasi di bonet keretanya di depan sebuah kilang. Pelanggan ramai.

8. Semai anak pokok yg unik utk jual di psr minggu. Saya pnh nampak org jual anak pokok laici, longan brazil, markisa, cili jalapeno dll kat pasar minggu. Harga rm5-10 sepokok.

9. Mekanik jalanan. Kalau pandai baiki kenderaan bole tampal servis anda kat jln raya. Selalunya byk moto pancit dan kereta rosak. Tapi jgn buat kerja bodoh tabur paku atas jalan sbb nak cepat ada pelanggan. Haram.

#kopipes dari Sir Shehdi #Sharing is caring :)

2 comments.. read them below or add one

Liza Licha Liza Licha 04 June, 2014
good idea.. skill menjahit tu best kalau ada sebab tempahan sekarang ni banyak
Bro Framestone Bro Framestone 04 June, 2014
Ala.. xde ke yang nak buat urutan batin he...23x

Dulu zaman U selalu buat business repair laptop, komputer... dan service buat laman web.

Masa sekolah dulu, dok asrama buat business jual megi n rokok (atas permintaan)