Review Flash Plus 2


Hi korang !
Macam mana harini? Sihat tak? Smartphone korang sihat tak?

Entry kali ni lain dari yang lain sikit. Hehehe. Alhamdulillah Aten diberi kepercayaan untuk meng-review satu smartphone dari Alcatel Flash yang diberi nama FLASH PLUS 2. Ada lah dalam sebulan camtu baru keluar kat Malaysia ni.

Kotak dia sangat comel bagi Aten. Ada bentuk love gitu. Rasa macam dikasihi pulak. Hehehe. Aten suka saiz Flash Plus 2 ni. Just nice dengan tangan Aten yang comel ni. Dapat pulak warna hitam. Lagi senang jaga. Hehehe.
Sebelum tu, jejomsss baca tech spesifikasi untuk Flash Plus 2 ni :

Design : 

152.6×76.4×8.2mm
Weight: 157g
Side keys: Volume (+/-); Power

Display :

5.5” Rainbow FHD IPS 1920×1080 pixels
Resolution at 401 ppi
Contrast: 1000:1 (typical)
Viewing Angle: 160°
MiraVision image technology V2.0

Memory :

ROM: 16GB/32GB high speed EMMC
RAM: 2GB/3GB LPDDR3
End user memory: 10.4GB/25.4GB
MicroSD (up to 128GB)

Android :

Android  Marshmallow 6.0

Rear Camera : 

13MP Autofocus f/2.0 aperture CMOS.
OV13853 sensor, PDAF system, ultra-fast 0.3s focus.
76.5° wide-angle, Realtone LED flash.
5P lens with blue optical glass filter for clearer picture.
FHD 1080P video recording at 60fps.

Front Camera :

5M F2.2 Front Fixed focus camera with LED Flash.
84° wider-angle for We-fie.
1.12μm pixel size.
V Gesture recognition

Connectivity :

Worldwide Connectivity
TDD: B38/B40/B41; FDD: B1/B3/B5/B7
LTE CA4 R9 Cat.4 150Mbps/50Mbps
UMTS 850/900/1900/2100
GSM 850/900/1800/1900
Wi-Fi 802.11b/g/n
BT4.1/GPS/AGPS/Micro USB 2.0
Dual SIM Dual Standby

Audio :

AKM4375 Chipser+NXP9890 Audio Amplifier
HD voice
Music Player
Stereo FM radio RDS
OMA DRM 1.0
Dual-mic Noise cancellation

Sensor :

Light sensor
Proximity sensor
G-sensor
Accelerometer
E-Compass
Hall Switch
Gyro Sensor

Battery :

Battery: 3000mAh
Talk time: 16hrs(2G) / 15hrs(3G)
Standby time: 528hrs(2G) / 405hrs(4G)
Music Playback (headset default vol)(54h)  / (speaker default vol)(12h)
Video Streaming WIFI (4h)
WIFI browsing (6h)
Video -H.264 (1080P) HW mode Video H.264 (1080P) (6h)

In The Box :

EU/US Charger 9V 1.67A Power Adapter
USB Cable
Quick Guide
Warranty Card




Apa yang menarik tentang Flash Plus 2 :


1. Fast Charging 
Dengan teknologi zaman sekarang hampir kesemua orang pasti akan menggunakan smartphone untuk membuat kerja kerana smartphone mampu membuatkan hidup lebih mudah. Bagi Aten yang selalu 24/7 dengan smartphone semestinya Aten mencari smartphone yang mampu dicas dengan laju. Percaya atau tak, Aten charge  Flash Plus 2 tak sampai 1 jam dah full. Wahhh hebakk!



2. Fingerprint Recognition untuk unlock screen
Aten sangat impress dengan Flash Plus 2 sebab smartphone yang berharga murah ada aplikasi macam ni. Serious Aten tak expect ada fingerprint unlock. Fingerprint tu pulak senang dikesan. Bukan macam certain smartphone. Hukhuk. Memang sangat memudahkan kerja Aten. Hehehe


3. One Finger One App
One Finger One App bermaksud korang boleh unlock screen dan terus ke app pilihan korang dengan hanya menggunakan fingerprint yang berbeza.


4. Casing yang boleh diganti
Casing smartphone yang boleh ditukar untuk memastikan smartphone Flash Plus 2 nampak eksklusif. Terdiri daripada warna Luna Silver dan Venus Gold.



5. Rear Camera 13MP
Untuk harga yang mampu milik bagi Aten, rear camera 13MP dah cukup WOW. Sangat cantik. Gambar kt atas tu no filter okayy. Fresh dari Flash Plus 2. Setakat nak amek gambar biasa2, Aten sangat rekemen smartphone ni kt korang. Hehehe  

Apa yang tidak menarik mengenai Flash Plus 2 :
-Tiada earphone-

HARGA :
Dengan spec yang Aten cerita kt atas , korang boleh dapatkan Flash Plus 2 dengan harga serendah RM599 je tau. Sangat mampu milik dan sesuai untuk dijadikan sebagai smartphone business. Nampak elegan tapi harga sangat murah. Goodjob Flash Plus 2!

Dah tengok kan semua spec? Mesti korang ingat mahal kan? Kawan Aten siap cakap "berapa ribu ni Aten?" Nampak tak penangan Flash Plus 2? Design smartphone yang nampak elegan dan eksklusif. Aten memang dah jatuh chenta dengan phone ni sejak pertama buka kotak smartphone ni <3

Untuk maklumat lanjut mengenai Flash Plus 2 atau preorder , klik bawah ni :

0 comment... add one now