Jangan borossss!



Setuju? 

Aten setuju sesangattttt. Aten tak  nafikan. Aten pun gitu. Pantang dalam purse banyak sikit duit mesti beli itu ini. Fuhhhh bahayaaaa. Aten ni sehari habis RM500 pun boleh. Ish ish ishhh!

Haritu, Aten keluar dengan kawan Aten. Dia tunggu dalam kereta, Aten pergi beli drink kt satu kedai ni. Elok je sampai dalam kereta dia mintak resit. Aten cakap la Aten dah buang. Sebab Aten tak suka simpan resit2 ni, semak handbag jee. Hukhuk.

Lepas tu, dia cakap cmni kt Aten.

" Meh I nak ajar you sesuatu. Apa kata lepas ni bila belanja je simpan resit tu, takya tengok pun takpe, just simpan dalam poket ke handbag ke apa lepastu bila dah sampai rumah, campak resit tu dalam satu kotak kosong. Just masukkan semua resit yg you dah guna letak dalam kotak tu. Tak perlu tengok hari. Bukak kotak tu bila you rasa duit you dah nak habis. Tengok balik resit tu apa yang you beli, you still guna ke or dah ke laut. Dari situ la kita tau mana duit kita habiskan dan dari situ jgk lah kita tau mana yg sepatutnya kita beli dah tak sepatutnya kita beli "

Good idea! Aten tak pernah terfikir pun gitu. Lepas di cakap haritu, ape pun yg Aten beli, Aten simpan resit then bila sampai rumah campak dalam kotak. Setakat ni tak pernah bukak lagi la kotak tu. Hahaha

Why don't you guys pun cuba. Its really brilliant idea utk yang student ni lah. Yang dok guna duit MARA utk berjimba. Kuikui. Moga timbul kesedaran dalam diri untuk berjimat.

Lagi satu cara ialah dengan menabung . Aten dah pernah cerita tips utk menabung ni. Klik link bawah ni.





6 comments.. read them below or add one

Hafiz Hafizol Hafiz Hafizol 27 October, 2014
saya memang kalau beli, akan simpan resit, bila semak resit dalam beg, baru buang semua.. HAHAHA.. tp masa buang resit tu, memang ada la muhasabah diri sikit "borosnyaaa aku" . kemudian lepastu borosss lagi. wahaha..



kena belajar berjimat la mulai dari sekarang. baru boleh kahwin cepat2.. hahahahahahaa..
Noriza MiracleVitamins Noriza MiracleVitamins 27 October, 2014
dulu time muda belia semua nak beli, tapi bukan jenis boros la..cuma kekadang nak reward diri sendiri lepas dah penat lelah bekerja kan!
Aku Penghibur Aku Penghibur 27 October, 2014
acik mmg jenis berjimat... skrg nie semua mahal mmg x blh boros
yaya_flanella yaya_flanella 27 October, 2014
Fuhh tak sanggup nak tgk tong resit tu kemudian hari.. haha
akubiomed akubiomed 27 October, 2014
Orang muda banyak godaan. Zaman saya graduate dahulu tak ada smartphone. :)