Jom Menabung!


"Sikit-sikit lama-lama jadi bukit"

Pernah dengar peribahasa nihh? Haaaa tipu lahh tak pernah dengar kannn. 

Maksud peribahasa tu? Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga.

Okay sebenarnya aku nak cerita pasal satu tabiat aku yg satu ni since matrik lagi. MENABUNG. Yesss menabung! Dah 3 tahun taw. hihi.
Sape yg menabung mcm aku? Sep sket! Hihi.

Menabung ni elok sebenarnya. Sangat elok! Beli lah tabung kecik kt kedai souvenir mana2 then start menabung!

Bagi yg baru nak mula menabung, target sehari nak simpan berapa. Kalau mcm aku, setiap hari rm1 dan dari apa yang aku spend food or pape, kalau ada duet sen dalam purse, aku akan letak dalam tabung jgk. Start bukak semester start lah menabung, then habis final, habis semester kira lah duet tu.

Memang lah lambat, lama kannn. Tapi bila tabung dah penuhh, puassss! Seronok tgk tabung kita penuh duit yang kita simpan. At least takde lah duit kita tu semua habis. Ada lah masuk tabung sket kann. Hihi.

Setiap kali hbs final, bila smpai rumahh jeee, benda pertama aku buat ialahh kira duet tabung aku dengan mama ayah adik-adik aku. Kira 1 sem tu dapat lahh kumpul rm200. Okay lah kan daripada takde pape. Dapat lah jgk back up korang punye cuti tu. Boleh guna duit tu. Takde lah complain kata duit takde so, takley nak hang out ngan member. Lagi bagus kalau korang simpan duit tu dalam bank. Utk masa depan korang jgk. Hee :)


nahhh, belanja gmbar tabung yang aku guna. Heee. Bagi motivasi kt korang sket. hihi. Sambil tu boleh follow insta aku, fatinbelladotcom. Hihi

So, jom menabung semuaaa :D

6 comments.. read them below or add one

najiah shaharain najiah shaharain 08 August, 2014
mmang best menabung.lagi best klu menabung dengan duit syiling.best bile angkt tabung tu berat..kikiki
Nazlee Ismail PCL Nazlee Ismail PCL 08 August, 2014
bagus tu fatin, leh lawan ank2 pcl...banyak duit syiling kutip dlm poket seluar abah n mama depa nih..haha.

#amalan baik ; teruskan menabung ye fatin.
Fatin Bella Fatin Bella 08 August, 2014
bila berat tu yg best kannn. hihi
Fatin Bella Fatin Bella 08 August, 2014
hahaha kutip dalam poket seluar abah mama yee. hebattt hahaha. baiklahhh mmg syok menabung ni. heee :)
Fatin Bella Fatin Bella 08 August, 2014
hahaha meh sini amek mehh :p