Budaya Histeria apabila Musim Peperiksaan


Budaya HISTERIA apabila musim PEPERIKSAAN.
FEAR OF UNKNOWN
Dissociative Histeria atau meronta-ronta, terjerit-jerit dan meracau disebabkan pelajar mengalami tekanan atau konflik diri yang tidak dapat dikawal.

Benda ni biasa jadi kt pelajar melayu sebab percaya dengan unsur mistik yang memudaratkan macam hantu dan jun tapi sebenarnya masalah psikologi sehingga berlaku TAKUT yang melampau.
Masalah psikologi bermula apabila terlali takut menghadapi peperiksaan kerana:
  1. TAKUT tidak berjaya dapat markah tinggi dalam keputusan peperiksaan
  2. TAKUT tak sempat cover semua chapter dalam syllabus
  3. TAKUT dapat markah lebih rendah dari kawan-kawan
  4. TAKUT dimarahi oleh keluarga jika gagal
ooooo, baru tahu kenapa selalu jadi histeria time periksa. thanks to sir fuad bg info ni. 

Sir fuad ni merupakan ex-lecturer kt UniKL Business School. skrg ni dia mengajar kt Uitm. tak pasti uitm mana. sir fuad ialah seorang kaunselor 

''ANDA TANYA, SAYA KONGSI''

trademark sir fuad. heee

korang yang ada problem yg nak dikongsikan tapi taknak orang tu kenal awak, boleh rujuk sir saya ni. baik orangnya, friendly :D

nahh fb dia mohon add sir Mohamad Fuad . ni fanpage dia. Klinik Kaunseling . sooo, pape nak tawu details pasal sir fuad, boleh singgah fb dia, pm dia. moga bermanfaat utk semua orang :)


0 comment... add one now