KAHWIN MUDA

tersebut lah alkisah .
hari jumaat aritu , pukul 5 . mama aku pnggil .
mama aku ckp ' kakak , meh sini tgk al kulliyyah nie '
dalam hati , aduii , ceramah ape pulak . aku pon masok la bilik join mama ngn ayah .
tgk2 tv ceramah pasal KAHWIN MUDA .
wah hahaha oke la tu . aku suka . haha . aku pun baring r kt dpn tv tu . haha .
aku suke nie ceramah pasal nie memandangkan aku nak kawen umo 23 . haha .
dgn khusyuknye aku tgk ceramah nie coz penceramah tu best gilaaaaa . tapi aku taktaw ape name dy . =.=
penceramah tu ckp , kawen muda nie sgt dituntut dalam islam . kerana dapat menutup segale pintu kejahatan . selain itu , utk mengelakkan zina . disamping itu , untuk mengembangkan umat nabi Muhammad . hmm .
pastu dy ade ckp , umo kte nie ade tiga 7 .
 1 - 7 thn = zaman budak2 , main2 .
 8 - 14 thn = zaman parents kte ajar kte , pukul kte kalau tak solat segale
 15 - 21 thn = zaman parents kte kne jadi kwn ngn kte cerita segale mcm problem
lps je umo 21 thn , parents kte patot tnye kt kte about kawen2 nie . dah ade calon ke belom , da ade boyfriend girlfried segale , kerana kawen muda sgt lah digalakkan tapi zama skg nie tak ramai parents yg taktaw sume tu . dorg ckp susa kawen muda nie , nak blaja lah tu lah , nie lah . tapi penceramah tu ckp elok lah kawen time blaja , mendidik kte bantu membantu tolak ansur segale .
then ble da mase da na abes , mama aku tnye ,
'kakak , kakak target na kawen umo bape? alamak soalan mak aku tu . haha . soalan cepumas .
then , aku ckp la , em em , 'kakak na kawen umo 23 la ma . paling lambat pon 25 la . cehh dgn selambenye aku ckp cmtu . haha . then mama aku ckp , oke la tu . ingtkan 21 thn . haha . gile ke ape aku na kawen umo 21 . haha . actually mama aku mmg suro aku kawen muda pon . n aku tak ksh sgt lah . aku rase aku oke . cehh perasan . haha . then mama cte ag , 'ari tu kt tmpt keje , kawan mama ckp kt mama cmnie ' eh dilla , anak you nnt mst kawen awal kn ' haha tkjowt bhai dgn dy ckp cmtu . aku gelak je . haha . mmg btol lah gilee sume nie . taw r da bes skola en . LOL~
then abes al kulliyyah tu , kua depan uma men badminton ngn ayah . haha .
em tu je la yg aku nak kongsi . haha . lawak gilaaa .
tp oke wht kawen awal =P  haha .

dah2 cukup2 . nak g pasar malam .

mood - kemiskinan krdt haha .

KAHWIN MUDA

0 comment... add one now